De medische symposia van de EADV

De European Academy of Dermatology & Venereology (EADV) houdt zich bezig met de behandeling van huidziekten. De organisatie is in 1987 opgericht en telt inmiddels meer dan 7000 leden. Elk jaar wordt er een meerdaags congres gehouden, maar ook minder grote symposia worden regelmatig georganiseerd. Bovendien worden er verschillende interessante cursussen aangeboden. Kortom, de Academie doet er alles aan om haar leden up-to-date te houden over de meest recente medisch-wetenschappelijke bevindingen op het gebied van de dermatologie.

Educatie

Zoals in de inleiding van dit artikel al werd aangegeven zijn scholing en training belangrijke onderdelen van de EADV. Educatie vormt met andere woorden de grondslag van de Academie. Er worden namelijk voortdurend medisch-wetenschappelijke onderzoeken gedaan, waarvan de uitkomsten soms veelbelovend zijn. Dit soort bevindingen moeten beslist toegankelijk worden gemaakt voor medisch specialisten en andere medici die met patiënten werken die aan een huidaandoening lijden. Het houden van een jaarlijks congres is één manier om de leden van de Academie op de hoogte te brengen van de nieuwste bevindingen. Een andere manier is het geven van onderricht aan de verenigingsleden, opdat ze hun kennis uit kunnen breiden en de nieuw verworven kennis in de praktijk toe kunnen passen.

Lezingen tijdens het 28e EADV congres

Vorig jaar werd het EADV congres in de Spaanse hoofdstad Madrid gehouden. Verschillende autoriteiten op het gebied van de dermatologie hielden een betoog tijdens deze conferentie. Een van die sprekers was bijvoorbeeld Bernard Cribier, een Franse dermatoloog die verbonden is aan het Universiteitsziekenhuis in Straatsburg, Hij is gespecialiseerd in de dermatopathologie, een wetenschappelijke discipline die huidziekten bestudeert op microscopisch en moleculair niveau. Bovendien is Cribier een deskundige over rosacea, een chronische huidaandoening waarbij rode vlekken op het gezicht verschijnen. Tijdens deze conferentie hield hij dan ook een lezing over nieuwe therapieën voor de behandeling van rosacea. Een andere interessante spreker was Eli Sprecher, die verbonden is aan de Universiteit van Tel Aviv. Zijn wetenschappelijke onderzoeken zijn gericht op de genetische oorzaken van huidziekten. Hij gaf een lezing met de ludieke titel ‘Combing through the genetics of hair disorders’.

Workshops

Het is echter niet alleen maar eenrichtingsverkeer tijdens de conferenties van de EADV! Naast lezingen, waarbij de leden van de Academie de passieve toehoorders zijn, worden er ook bezigheden georganiseerd waaraan de verenigingsleden actief deel kunnen nemen, zoals de praktijkgerichte workshops. Gedurende het congres in Madrid werden workshops aangeboden over onder meer wondheelkunde, ultrasound, allergologie, botox, laserbehandelingen en chirurgie voor zowel beginners als gevorderden. Dit soort workshops zijn bedoeld om de vergaarde kennis direct om te zetten in de praktijk.

Het komende EADV-congres zal dit jaar in Wenen (Oostenrijk) plaatsvinden. Ook dan belooft het weer een boeiende bijeenkomst te worden met interessante lezingen en waardevolle workshops!

excellent