De Panama-conferentie

De Panama-conferentie wordt jaarlijks georganiseerd door onder meer de Universiteit van Utrecht. Panama heeft echter niets met het land in Midden-Amerika te maken. Panama is oorspronkelijk een afkorting van: Pabo Nascholing Mathematische Activiteiten. De Panama-conferentie staat dan ook in het teken van rekenen en wiskunde en is bedoeld voor professionals op dat gebied.

Reken- en wiskundeonderwijs

Het programma van de Panama-conferentie bevat elk jaar diverse (parallel)lezingen, presentaties en werkgroepen. Het laatste symposium vond al plaats in januari van dit jaar. Naast presentaties van onder meer Iris Verbruggen en Melinda Olthuis van de stichting Cito, en werkgroepen die werden geleid door onder andere Rob Lagendijk en Onno van Rijswijk van Uitgeverij Deviant, stond er ditmaal ook een recreatieve bezigheid op het programma: een spannende wiskundewandeling! De slotlezing ‘Cijfers liegen niet’ werd dit jaar verzorgd door Geeke Bruin-Muurling, die technische wiskunde heeft gestudeerd aan de universiteit van Delft. De lezing is hier na te lezen.

In 2016 bestond het Panama-project 35 jaar en werd er een speciale bundel uitgebracht met de titel ‘Rekenen-wiskunde in de 21e eeuw’. De bundel bevat bijdragen van onder meer Ed de Moor, die in 1981 de Panama conferentie oprichtte.

excellent